Ingatlan-finanszírozási ügyfélszolgálat

Gyakori kérdések

 

Mit jelent a deviza alapú hitelfelvétel?

A devizában nyújtott hitelkonstrukció esetében a havi fizetési kötelezettség nagysága is – a forint alapú hiteleknél nagyobb mértékben – változhat. Ennek két oka lehet.
Az egyik ok az adott deviza kamatának változása, mely egy hosszabb lejáratú hitelnél a törlesztőrészlet jelentős növekedésével vagy csökkenésével járhat. Abban az esetben is, ha a szerződés mértékadó devizaneme külföldi deviza, Ügyfelünk részére történő finanszírozás forintban történik. Az Ön által fizetett havi kötelezettségek kamat-mértékét a választott deviza iránti nemzetközi kereslet-kínálat alapján alakuló kamatok (euró esetén az EURIBOR) határozzák meg.
A másik változást okozó tényező, az árfolyamváltozás, azaz a forint és a hitel mértékadó devizaneme közötti átváltás árfolyamának változása. Az árfolyamváltozás hatására növekedhet vagy csökkenhet a havi törlesztőrészlet forintban kifejezett nagysága.
A deviza alapú finanszírozás kockázata tehát nagyobb, mint a forint alapúé, hiszen a kamatváltozáson kívül az árfolyamváltozással is számolni kell. Célszerű, hogy döntését ne csak a jelenlegi kamat- és árfolyamszintek alapján hozza meg, hanem kalkuláljon a jövőbeni törlesztőrészletek esetleges jelentős ingadozásával, illetve tartós növekedésének lehetőségével is.

a lap tetejére

 

Hogyan történik a törlesztés?

A szerződében meghatározott finanszírozási összeg előre rögzített havi ütemezéssel kerül visszafizetésre. Ennek módja banki átutalás. Javasoljuk, hogy számlavezető bankját bízza meg a havi törlesztőrészletek rendszeres átutalásával. Így megkíméli magát a sorban állástól, továbbá mindig azonos időben és pontosan meg fog érkezni az összeg.

Devizakonstrukció esetén a futamidő alatt, az árfolyamváltozás és a kamatlábváltozás miatt fennáll a díjváltozás lehetősége. Az árfolyamváltozás miatt naptári negyedévente, a kamatváltozás miatt hat havonta változhatnak a fizetendő törlesztőrészletek. A díjváltozás tényéről és annak mértékéről, az esedékességet megelőzően tájékoztatót küldünk, így Önnek is marad ideje, hogy bankjának a korábban adott átutalási megbízást módosítsa annak érdekében, hogy minden esetben a megfelelő összeg kerüljön átutalásra.

a lap tetejére

 

Amennyiben módosítani szeretném a szerződést a visszafizetés időszakában, ezt hogyan kell kérni?

Ha a szerződés módosításáról van szó, úgy írásbeli változtatási kérelmét kérjük, juttassa el Társaságunkhoz faxon vagy postai úton. Kérelmét elbíráljuk, a döntésről és a további teendőkről telefonon, majd írásban is tájékoztatjuk.

a lap tetejére

 

Mi a Központi Hitelinformációs Rendszer?

A Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) létrehozásának célja az volt, hogy csökkentse a pénzügyi vállalatok hitelnyújtási kockázatát és meggyorsítsa a kölcsönnyújtás folyamatát. A KHR-ben minden természetes személy adata megtalálható, akinek késedelmes, meg nem fizetett hiteltartozása van, esetleg nem valós adatokat szolgáltatott a hitelintézetnek vagy megszegte a Hitelintézetekről és a Pénzügyi vállalatokról szóló törvény (1996. évi CXII. Törvény) bármely szakaszát.
Amennyiben az Ügyfél szerepel a KHR listán, úgy a finanszírozó a hitelnyújtást megtagadhatja mindaddig, amíg az Ügyfél a tartozását nem rendezte.
A KHR a természetes személyekre vonatkozó azonosító adatokat az adós tartozásának megszűnését követően legfeljebb öt évig tarthatja nyilván és kezelheti.

a lap tetejére

 

Milyen ingatlant lehet bevonni a hitel fedezeteként?

Hitel fedezetéül szolgáló ingatlan csak tehermentes, Magyar Köztársaság területén található, forgalomképes, rendeltetésszerűen használható ingatlan lehet, amelynek tulajdonviszonyai rendezettek, műszaki állapota végleges, vagyis jogerős használatbavételi engedéllyel rendelkezik. Ilyen lehet a társasházi lakás, családi ház, panellakás, építési telek, vegyes funkciójú ingatlan, üdülő, garázs (amennyiben lakóépület része).

a lap tetejére

 

Mi a THM és mit mutat meg?

A teljes hiteldíj mutató (THM) a különböző ajánlatok összehasonlítására, az ügyfél megfelelő tájékoztatására szolgál. Számítása során a pénzügyi intézménynek a hitellel kapcsolatos -kamaton túli egyéb- költségeket is be kell számítania, ezért az ügylet tényleges terheit mutatja százalékos formában. A THM az adott kölcsön százalékában mutatja meg, hogy a hitel az összes díjjal, kamattal együtt mekkora költségekkel jár. A THM kifejezi, hogy mekkora kamatot fizet a kölcsönfelvevő valójában (a névleges kamat, a hitelbírálati díj és egyéb más költségek figyelembe vételével) a folyósított kölcsön összegéért az egész futamidő alatt. Azt, hogy egy adott hitelintézet hitele drágább vagy olcsóbb egy másik intézet hitelénél, azt a kamat önmagában még nem mutatja meg! A tényleges összehasonlításra a THM mutató szolgál. Azonban a hitelek kiválasztásakor nem hagyatkozhatunk csupán a THM-ek értékére, hiszen a THM mértéke nem tükrözi a hitelek kamatkockázatát, illetve a devizahitelek esetén a hitel árfolyamkockázatát sem.

a lap tetejére

 

Lehet-e a hitelt előtörleszteni?

Az Ügyfél a futamidő alatt kérheti hitele előtörlesztését. Ez történhet egyösszegű teljes visszafizetéssel vagy a fennálló tartozás részbeni visszafizetésével. Ennek díját, a mindenkori Hirdetmény tartalmazza.

a lap tetejére

 

Mit jelent az ingatlan lízing?

Alapvetően a lízing nem más, mint a hitelezés egy speciális jogi formája. Ebben a konstrukcióban, a lízing szerződés megkötésekor és a futamidő alatt az ingatlan tulajdonjoga a Lombardot illeti meg, azonban az utolsó lízingdíj megfizetésével a lízingelt ingatlan tulajdonjoga automatikusan átszáll Önre.

Az ingatlanlízing egyik előnye a jelzáloghitellel szemben, hogy általában alacsonyabb önerővel is hozzájuthat az ingatlanhoz.

a lap tetejére

 

Hol találok információt az Extra Help Online Ügyfélszolgálat működéséről?

Amennyiben elindítja az Extra Help programot, a Segítség menüpontja alatt minden kérdésére választ kap.

a lap tetejére

 

Hol találhatóak az árfolyamok?

Társaságunk az általa alkalmazott deviza árfolyamokat a www.lombard.hu/arfolyam címen teszi közzé, minden banki napon 10.00 és 11.00 óra között.

a lap tetejére

A+ A-
© 2006-2017. Lombard Lízing Zrt. Minden jog fenntartva